Kauttuan Tehtaitten Eläkeläiset ry

vanha Kauttuan saha

A. Ahlström Osakeyhtiö Kauttuan Tehtaat

Antti Ahlström osti Kauttuan ruukin vuonna 1873. Kauppa käsitti ison metsä- ja peltoalan, vesilaitoksia, sahan ja myllyjä, rautatehtaan sekä muita laitoksia. Rautaruukin toiminta lopetettiin vuonna 1907 ja samana vuonna aloitettiin puuhiomon ja paperitehtaan rakentaminen.

A. Ahlström Osakeyhtiön Kauttuan Tehtaat toimi suurimmassa laajudessaan vuoteen 1984 asti. Siihen kuuluivat paperitehtaan ja jalostustehtaan lisäksi voimalaitos, konekorjaamo sekä tehdasyhteisiä osastoja. Kauttuan Klubi toimi aluksi konttorina ja myöhemmin vieraiden majoitustilana ja ravintolana. Tehtailla työskenteleville oli tarjolla yhtiön omia asuntoja ja pienten lasten hoitoon oma lastentalo.

Paperitehdas 1900 luvun alussa

Paperitehdas

Paperitehdas perustettiin vuonna 1907 ja se käynnistyi vuonna 1908. Ahlströmin aikana tehtaan tunnetuimmat tuotteet olivat taidepainopaperi Kaubelart ja kemiallisesti itsejäljentävä kopiopaperi A-Copy. Karamellipaperia ja erilaisia pakkauspapereita valmistettiin jalostustehtaan tarpeisiin.

Vuonna 2005 tehdas siirtyi Jujo Thermal Oy n omistukseen. Jujo Thermal Oy kuuluu japanilaiseen Nippon Paper Group´iin. Se valmistaa Kauttualla lämpöherkkää paperia kahdella paperikoneella ja kahdella päällystyskoneella.

Paperitehtaan kunnossapito-osastot yhtiöitettiin vuonna 1991. Tänä päivänä tehtaalla toimivat kunnossapitoyhtiöt ovat osa Valmet konsernia ja toimivat nimellä Valmet Kauttua Oy.

Euran Paperi 1950 luvulla

Jalostustehdas

Paperin jalostaminen käynistyi 1937 jolloin perustettiin Euran Paperi. Tehdas toimi paperitehtaan kyljessä, mutta 1940 toiminta siirtyi uuteen tehtaaseen nykyiselle paikalleen. Tehtaan tärkeimpiä tuotteita oli karamellipaperi, jonka suurin asiakas oli Neuvostoliitto.

Vuonna 1990 tehtaan toiminnot jaettiin kahteen yhtiöön Ahlstöm Eurapak Oy: hyn ja Ahlström Kuluttajatuotteet Oy: hyn. Eurapak Oy: n joustopakkaus- ja kotelolinjat yhtiöitettiin ja myytiin. Joustopakkauksia valmistaa tänä päivänä Amcor Flexibles Finland Oy ja kotelopakkauksia ÅR Carton Oy. Kuluttajatuotteita valmistava yhtiö myytiin ja se jatkaa tänä päivänä toimintaansa Rauman Lapissa nimellä Eskimo Finland Oy.

voimalaitos 1959

Voimalaitos

Erillinen voimalaitos käynnistyi vuonna 1959. Tehtaitten höyryn- ja lämmöntarpeen lisäännyttyä rakennettiin uusi voimalaitos, mikä käynnistyi 1981. Voimalaitos myytiin vuonna 1992 Fortum Oyj: lle, joka myi sen myöhemmin Adven Oy: lle.

 

Konekorjaamo

Tehtaitten yhteinen konekorjaamo, mikä tunnettiin nimellä Messuhalli, myytiin vuonna 1984.

Korjaamo toimii tänä päivänä nimellä Kone-Tuomi Oy Kauttuan konepaja.

 

Kauttuan Klubi

Kauttuan Klubin omistaa tänä päivänä Ahlström Kiinteistöt Oy. Palveluliiketoimintaa ylläpitää Ahlströmin ruukit niminen organisaatio.